Led preparering

Ideella skoterleder kring byn Polcirkeln

Våran ideella led går söderut från Polcirkeln förbi Hendriksdal, Olofsberg, Storkroken, Snasko och vidare till Pakko. Vid Storkroken, Snasko och Pakko finns det kojor som ligger vid Råneälven. Storkroken har bästa kojan, medan Pakkokojan är i sämst skick. Vi underhåller leden till Pakko, ca 2.5 mil efter bästa förmåga. Från Pakko till Järnheden brukar vi trampa ett hyfsat spår för anslutning till Randaträskleden och Mårdselsleden.            

21 april 2013 Överfarten vid Kroken är besvärlig pga. strömmande vatten, det blir fort öppet vatten vid leden (leden är här strax bortanför öppet vatten) Jag söker nya alternativ men det är mycket att betänka, sträckning, röjning, loggen och lugnvatten innan jag ändrar leden.
Den 21 april 2013 monterade jag upp denna skylt som visar infarten till byn Polcirkeln, det är bara 1km in till centrum. Själva skylten har skyltproffset Kent gjort, den svarta sargen är av reflex material vi får koll nästa vinter.
Fredag den 5 april var jag och Bo och sladdade leden till Pakko, (nu är den slätare än E4 an) Troligen för sista gången den här vintern, men man vet ju aldrig. Det är bra för min bränslenota för sladdningen för i år är redan ganska stor, men vad gör man inte för att åka på fina leder. Den elektriska höj och sänkfunktionen har tyvärr dragit ut på tiden, förhoppningsvis hinner jag testa den denna säsong.
Leden mellan Pakko och Järnheden vidare till Randaträsk är nu sladdad, av spåren av döma är det Randaträsk som har varit ifarten. Mycket fin led in till Randaträsk direkt från Pakko. Bra. Leden Pc - Pakko är inte sladdad under vec 12, då jag inte tyckte att det fanns behov.
Måndag den 11 mars fick jag först tid att underhålla leden Pc-Pakko. Det var rätt mycket nysnö så det gick rätt tungt, men vid Snasko mötte jag Bosse från Nattavaara som förtrampade Pakko till Storkroken, det underlättade en hel del och tack för kaffet i kroken.
18 februari åkte jag och Bo och rensade bort trän som låg över leden, Pc-Storkroken. Pga den stora snömängden på träden så lägger dom sig över leden som synes.
Dagen efter åkte jag och sladdade till Pakko, tyvärr så hade leden fått mycket stryk under helgen (efter de stora snömängdena så är lederna lite mjuka än) så jag vartvungen att sladda två gånger till Kroken för att bli nöjd
På söndagen for jag och Birger och trampade leden till Pakko. det hade kommit 35cm nysnö, så det var rätt besvärligt före.
Det var ovanivatten på Råneälven vid överfarten till Kroken, Iaktta försiktighet.
Många trän hade lagt sig över spåret pga snötyngden. MEN det var strålande sol och 8 grader kallt. Det dröjer ett tag innan vi får leden i bra skick, tyvärr.
Lördag trampade jag leden till Pakko, hade kommit 15-20 cm nysnö sen förra helgen. Råneälvens ovanivatten hade frysit till under veckan.
Ni ser kanske det kanonfina vädret på bilderna? Om man bortser fråm temperaturen.
Söndag tog jag järnsladden och sladdade till Pakko, det hade knäcks några träd över leden som jag var tvungen att såga bort.
Leden är nu i rätt bra skick, men hann inte trampa upp spåret till Mårdselsleden det får bli nästa helg.
5 januari hjälpte jag Roffa att öppna sin led mellan Murjek- Härkmyrportalen. Jag körde förpatrull med skotern (dubbelt när jag hann) och rolf kom efter med rullen.
Rolfs Murjeksled ansluter till Malmensled ca 1km från själva Portalen. Efter en fikarast i Polcirkelkojan drog vi hemmåt, mörkret hade lagt sig innan vi var hemma. Dagarna är ju inte så långa den här årstiden.
Vid gråningen den 3 januari for jag och Bosse från Polcirkeln och mötte upp Roffe och David från Murjek. Ändamålet med resan var att öppna leden till Pakko.
Dagen till ära så hade vi fått förstärkning från Murjek med två skotrar till. David trampade med sin Viking, Bo körde efter med 69an och drog rullen. Sen kom jag med Skidon och träsladden och sist kom Rolf med sin Viking och drog sin järnsladd. spåret blev riktigt bra efter den resan.

Senaste kommentarer

09.03 | 18:13

Fungerar snövälten bra. Går den att använda till stavfästen skidspår?
/Assar

29.12 | 07:15

Hej!
Försöker igen
Snövält?

24.02 | 20:33

Hej ursäkta att jag inte har uppmärksammat din fråga. Tyvärr tillverkar jag bara åt mig själv mvh Anders

01.02 | 18:47

Hej, skulle du ha möjlighet att tillverka en nätsladd hur mycket vill du ha för den